Ryż zapiekany z jabłkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Danie uwielbiane przez dzieci i dorosłych
Składniki:
Składniki
- 2 saszetki ryżu (200g)
- 600 ml mleka 2%
- 2 szczypty soli
- 6 jabłek średniej wielkości (umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
- 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia do zapiekania)
- 2-3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy, dodajemy szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2-3 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Naczynie do zapiekania wysmarowujemy masłem. Ryż wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka. Odstawiamy na chwilę.
SOS
Do czystej miski przekładamy śmietanę i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu.
Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
Przed podaniem ryż można posypać cynamonem.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Ryż z jabłkami
U mnie w domu ryż z jabłkami jedzony jest jako danie obiadowe, ale można też traktować je jako deser. Polecam przepis na...Ryż zapiekany z jabłkami
Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami czyli wspaniała zapiekanka ryżowa. Idealne danie na sytą i cieplą kolację...Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami jest dla mnie smakiem dzieciństwa. Podawane w różnych wersjach.Ryż zapiekany z jabłkami
Danie uwielbiane przez dzieci i dorosłychRyż z jabłkami
Ryż z jabłkami jest dla mnie smakiem dzieciństwa.Zobacz więcej przepisów na: