Sałatka gyros – jak zrobić

Sałatka gyros – jak zrobić

Ocena: ★

50 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Oto przepis, jak zrobić sałatkę gyros. Sałatka gyros składa się z kilku warstw warzyw przełożonych sosem. Smakuje wyśmienicie. W moim domu sałatka gyros gości bardzo często. Zwykle podajemy ją z frytkami lub grzankami z masłem czosnkowym. Sałatka gyros jest idealna na każdą okazję. Niezbędne składniki bez problemu kupimy o każdej porze roku.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – 2 podwójne
  • Kukurydza – 1 puszka
  • Majonez – 1 słoiczek
  • Cebula – 1 szt
  • Ogórki konserwowe – 4-5 szt
  • Kapusta pekińska – połowa
  • Przyprawa do sałatek
  • Przyprawa gyros
  • Keczup

Sposób przygotowania:

Sałatka gyros - jak zrobić sałatkę gyros krok po kroku:

  1. Najpierw trzeba przygotować kurczaka. Piersi kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy przyprawą gyros. Po usmażeniu odstawiamy do ostudzenia i możemy zająć się krojeniem warzyw.
  2. Do oddzielnym miseczek kroimy w kostkę ogórki, paprykę, cebulę. Kapustę pekińska kroimy w drobne paseczki. Możemy dodać do niej nieco sosu sałatkowego.
  3. W dużej salaterce układamy według uznania warstwy warzyw i kurczaka każdą warstwę przekładając keczupem i majonezem.
  4. Ja zwykle na samą górę daję kapustę pekińską.

Sałatka gyros   gotowa do zjedzenia.

Smacznego!

Autor: Dzik

Polecamy nasze przepisy