Sałatka gyros „na bogato”
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Dziś sałatka gyros – prawdziwy przepis. Nie jakaś tam naprędce przygotowana mieszanka kilku kawałków kurczaka, kapusty i kukurydzy. Sałatka gyros z mojego przepisu to prawdziwa głębia smaku. Takiej sałatki gyros z pewnością jeszcze nie jedliście. Naprawdę warto. Spróbujcie.
Składniki:
- Szynka wieprzowa – ok. 0,8 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Czosnek – 5 ząbków
- Papryka – 4 sztuki
- Pomidory – 3 sztuki
- Ogórek długi – 2 sztuki
- Czarne oliwki
- Sałata lodowa
- Połówka cytryny
- Jogurt bałkański
- Ser feta
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy:
- rozmaryn
- tymianek
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- pieprz biały i czarny
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- listki mięty
- Jako dodatek pita lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
Sałatka gyros to najsmaczniejsza sałatka na świecie.
- Dzień przed przyrządzeniem sałatki przygotowujemy mięso. Trzeba je pokroić w plastry, każdy o grubości ok. 2- 3 centymetrów. Do mięsa będziemy potrzebować marynaty. W tym celu mieszamy oliwę z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku i przyprawami. Szynkę wkładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki.
- Mięso z marynaty smażymy na oliwie. Można użyć do tego celu samej marynaty z dodatkiem świeżej oliwy. Plastry obsmażamy z obu stron i dodajemy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy wodą. Gotujemy przez kilkanaście minut, bez pokrywki, żeby cała woda odparowała.
- Teraz czas na warzywa:
Kroimy w plastry lub kostkę kolejno: pomidory, czerwoną cebulę, ogórek, paprykę. Dodajemy czarne oliwki, przyprawiamy pieprzem. Dodajemy nieco oliwy. - Teraz sos:
Obranego ogórka ścieramy na tarce. Posypujemy solą. Ucieramy pozostały czosnek z odrobiną oliwy i soli. Jogurt bałkański przekładamy z opakowania do miseczki i wyciskamy do niej także sok z cytryny. Dodajemy posiekaną miętę. Łączymy z czosnkiem i startym ogórkiem. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. - Teraz potrzebna będzie duża, najlepiej przezroczysta miska. Na dnie układamy porwane na kawałki liście sałaty. Następnie pokrojone w kostkę mięso. Polewamy sosem i następnie układamy warstwę warzyw. Posypujemy serem feta (trzeba go wcześniej rozkruszyć). Znów warstwa warzyw i warstwa sosu. Potem znów mięso, warzywa, sos i warstwa fety. Wierzch zwykle pokrywam warstwą sosu i posypuję resztką fety. Można posypać przyprawami np. oregano.
- Sałatka gyros najlepiej smakuje z pitą lub grilowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Autor: Leń
Polecamy również
Sałatka gyros - przepis
Sałatka gyros to idealna potrawa na rodzinne imprezy. Ja zawsze robię sałatkę gyros, gdy muszę szybko przygotować coś dl...Sałatka gyros – jak zrobić
Oto przepis, jak zrobić sałatkę gyros. Sałatka gyros składa się z kilku warstw warzyw przełożonych sosem. Smakuje wyśmie...Sałatka gyros „na bogato”
Dziś sałatka gyros – prawdziwy przepis. Nie jakaś tam naprędce przygotowana mieszanka kilku kawałków kurcza...Sałatka gyros z kurczakiem
Gdy niespodziewanie pojawią się goście, to sałatka gyros może uratować sytuację :) Wiele razy tak mi się zdarzyło i prze...Sałatka z gyrosem
Sałatka gyros przepis w moim wykonaniu. Ta sałatka jest bardzo pyszna i syta. Sprawdzi się na różnych imprezach....Zobacz więcej przepisów na: