Sałatka gyros - przepis

Sałatka gyros - przepis

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sałatka gyros to idealna potrawa na rodzinne imprezy. Ja zawsze robię sałatkę gyros, gdy muszę szybko przygotować coś dla wielu osób. Zawsze wszystkim smakuje. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby sałatka gyros została na talerzu. Dziś zdradzę, jak przygotować sałatkę gyros.

Składniki:

  • Cebula 1 duża lub dwie małe
  • Kapusta pekińska, mała albo połówka dużej
  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • Fasola czerwona – 1 puszka lub szklanka ugotowanej fasoli
  • Ogórek konserwowy – 25 dkg
  • Jogurt naturalny - 200 g (mały)
  • Pierś z kurczaka ok. 40 dkg
  • Majonez
  • Keczup
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Pieprz
  • Mieszanka przypraw do gyrosa
  • koperek

Sposób przygotowania:

Sałatka gyros - oto sprawdzony przepis:

  1. Zaczynamy od piersi z kurczaka. Najpierw mięso należy wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić na równe, niewielkie kostki. Posypujemy je obficie przyprawą do gyrosa i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkadziesiąt minut. Gdy już kurczak przejdzie aromatem przypraw, smażymy go na oliwie.

  2. Teraz czas na właściwą sałatkę:
    Kapustę siekamy drobno, potem cebulę, ogórki. Wszystkie warzywa będzie teraz układać warstwami w półmisku lub dużej salaterce. Ja układam kolejno:
    Kapusta (połowę z tego co przygotowaliśmy)
    Kawałki kurczaka
    Cebulę
    Kukurydzę
    Ogórki konserwowe
    Następnie daję warstwę keczupu
    Potem kolejno:
    Fasolę
    Warstwę majonezu
    Pozostałą kapustę

  3. Salaterkę odstawiamy do lodówki. Najlepiej gdy postoi tam mniej więcej godzinę.

  4. W tym czasie przygotowuje prosty sos. Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek, koperek oraz pieprz i sól do smaku. Tym sosem polewam sałatkę gyros tuż przed podaniem na stół. W szklanej salaterce sałatka gyros wygląda znakomicie. Podczas nakładania porcji składniki same pięknie się mieszają.

Smacznego!

Autor: Serious

Polecamy nasze przepisy