Eskalopki schabowe

Eskalopki schabowe

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ten przepis znalazłam ostatnio w bardzo starej książce kucharskiej, zrobiłam i mi zasmakował.

Składniki:

·       50 dag  schabu

·       Olej do smażenia

·       20 dag pieczarek

·       Cebula

·       2 jajka

·       1 żółtko

·       20 dag sera żółtego

·       Sól

·       Pieprz

 

Sposób przygotowania:

1.   Schab kroimy w plastry, obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron z dodatkiem przypraw: pieprz – sól.

2.   Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3.   Gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy i drobno ściekamy.

4.   Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

5.   Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem oraz solą.

6.   Wystudzone pieczarki mieszamy z jajkiem i żółtkiem.

7.   Przygotowaną masę rozłożyć na mięsie.

8.   Eskalopki Posypać serem startym na  tarce o dużych oczkach.

9.   Zapiekać 30 minut w 180˚C.

10.             Danie gotowe.

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy