Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 

Składniki:

Spód bananowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g serka homogenizowanego śmietankowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 op. budyniu bananowego
  • 4 banany
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przedstawiamy  przepis na idealny sernik


Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.

Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!

Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.

Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.

Spód bananowy:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
  3. Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
  5. Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.

Masa serowa:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
  3. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
  4. Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
  5. Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
  6. Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.

Wspaniały   sernik   gotowy!

Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Polecamy nasze przepisy