Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Składniki:
Spód bananowy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 3 dojrzałe banany
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 400 g serka homogenizowanego śmietankowego
- ¾ szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 op. budyniu bananowego
- 4 banany
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przedstawiamy przepis na idealny sernik
Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.
Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!
Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.
Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Spód bananowy:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
- Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
- Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 160 st. C
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
- Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
- Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
- Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.
Wspaniały sernik gotowy!
Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Polecamy również
Przekładany sernik
Bardzo dobry sernik, inny, ale może konkurowac z tradycyjnie pieczonym sernikiem! Polecam przepis na sernik przekładany!Sernik na spodzie cynamonowo-anyżowym
Sprawdzony przepis na sernik. Sernik wychodzi bardzo puszysty i pyszny. Warto upiec, każdy będzie zachwycony :)Sernik z borówkami
Delikatny i aksamitny sernik na kuchym spodzie z borówkami, iście anielski smak.Polecam jako deser na niedzi...Sernik z masą orzechową i pianką
Jest to bardzo pyszny sernik. Polecam na święta.SERNIK CHAŁWOWY
Sernik o delikatnym smaku. Doskonały dla smakoszy chałwy.Zobacz więcej przepisów na: