Idealny sernik na jesień

Idealny sernik na jesień

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

  • 400 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Składniki na masę serową:

  • 1 kilogram białego sera twarogowego
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów purée z dyni
  • starta skórka z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wszystkie składniki prócz masła. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy i ugniatamy w całość.
  2. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, druga nieco większą i wstawiamy na około 30 min do lodówki.
  3. Po upływie tego czasu większą część ciasta wykładamy na dnie blaszki o średnicy 24 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 15 minut.
  4. W międzyczasie przygotujemy masę serową, jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cała mieszanka powinna potroić swoją objętość. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce twarogu i mascarpone. Aby uzyskać gładką i jednolitą strukturę, zamieniamy mikser na blender i dokładnie miksujemy.
  5. W międzyczasie dosypujemy budyń, purée z dyni i startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony kruchy spód.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i pieczemy ponad 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, a następnie wierch ciasta posypujemy cynamonem.


Jeżeli nie jesteście wprawionymi kucharzami czy cukiernikami, przedstawiamy Wam również przepis na puree z dyni. Polecamy Waszej uwadze dynię zwyczajną bądź hokkaido. Ta druga to dynia, którą możemy jeść w całości.

  1. Myjemy naszą dynię i kroimy na plasterki. Usuwamy pestki i włókna, skórkę zostawiamy.
  2. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół).
  3. Pieczemy naszą dynię przez około 35 minut. Zanim wyjmiemy ją z piekarnika sprawdzamy, czy jest miękka. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Jeżeli zdecydowaliście się na dynię zwyczajną należy obrać skórkę przed wrzuceniem dyni do blendera. Hokkaido możemy zmiksować razem ze skórką. Blendujemy na jednolitą masę. Należy później odcedzić nadmiar wody. I gotowe.
  5. Odpowiednią gramaturę wykorzystujemy do naszego sernika, resztę możemy wykorzystać do innych dań lub zamrozić.


Smaczna i piękna jesień przed nami!

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie na stronie www.alesernik.pl oraz do odwiedzenia naszego fanpage na Facebooku    Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Polecamy nasze przepisy