SERNIK CHAŁWOWY

SERNIK CHAŁWOWY

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Sernik o delikatnym smaku. Doskonały dla smakoszy chałwy.

Składniki:

2 paczki herbatników
1 kg twarożku mielonego
1 kostka masła
6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
30 dag chałwy waniliowej

Polewa :
15 dag chałwy sezamowej
1/2 szklanki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki wykładamy na blaszkę o wym. 24 cm x 35 cm.

2. Masło, żółtka i cukier ucieramy.

3. Stopniowo dodajemy twaróg, cukier waniliowy, budynie i pokruszoną chałwę. Wszystko mieszamy.

4. Łączymy z ubitą na sztywno pianą. Delikatnie mieszamy.

5. Masę wylewamy na herbatniki.

6. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

7. Pieczemy w temp. 170 st. ok. 60 minut.
8. Chałwę kruszymy do garnuszka, wlewamy pół szklanki śmietanki i
podgrzewamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć.

9. Letnią polewą polewamy ostudzony sernik.

# Tagi:

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy