Sernik na szpinakowym spodzie

Sernik na szpinakowym spodzie

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 

Składniki:

Szpinakowy spód:

  • 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Naszą propozycją jest przygotowanie go w odmienionej wersji, która jest nie tylko smaczna, ale stanowi piękną dekorację stołu. Idea na połączenie szpinakowego spodu i pysznego twarogu, to oryginalny pomysł, dzięki któremu poczujemy nie tylko powiew wiosny na naszym stole, ale zyskamy zachwyt nawet największego przeciwnika serowego ciasta.

Przepis na sernik na Wielkanoc

Najpierw musimy przygotować szpinakowy spód:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubić z cukrem aż do potrojenia objętości masy, następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. 
  3. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelać do formy i piec ok. 30 min.
  4. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.

Teraz pora na masę serową:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo mielony twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
  2. Aby sernik był jeszcze gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania tylko klasycznego miksera.
  3. Z upieczonego i lekko wystudzonego ciasta szpinakowego, ściąć nożem wierzchnią część ciasta na ok. 1 cm – użyjemy go potem do posypania wierzchu sernika.
  4. Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
  5. Po całkowitym wystudzeniu sernika, odciętą część szpinakowego ciasta pokruszyć w dłoniach i obsypać nim górę.

Tak przygotowane ciasto można ozdobić świeżymi owocami oraz świątecznymi dekoracjami, które podkreślą klimat świąt. Warto pamiętać, że przygotowany wcześniej    sernik    zachowa swoją świeżość przez kilka dni, a co więcej – właśnie z każdym dniem będzie nabierał wyjątkowej wilgotności. Cieszmy się tym wspaniałym smakiem z naszymi bliskimi.

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku   Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Polecamy nasze przepisy