Sernik potrójnie chałwowy.

Sernik potrójnie chałwowy.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Zapraszam na sernik chałwowy, który piekłam pierwszy raz. Wyszedł mi niezwykle pyszny. Każda warstwa posiada w sobie chałwę. Spód jest pysznie chrupiący, ponieważ chałwa się w nim scukrzyła. Jeżeli jesteście wielbicielami chałwy to polecam ten przepis.

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

10 dag chałwy waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowo-chałwowa:

30 dag chałwy waniliowej

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

2 żółtka

2 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Pianka z chałwą:

4 białka

pół szklanki cukru

5 dag chałwy waniliowej

2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )

szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać chałwę i chwilę poucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Gotowe ciasto przełożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka, jajka, chałwę, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać ser i dokładnie połączyć.

3. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, wsypać budynie i ubić. Na koniec dodać chałwę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.

4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na masę serową wyłożyć piankę.

5. Ciasto piec około 70 - 80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w blaszce ( najlepiej kilka godzin lub całą noc ).

6. Po tym czasie sernik wyjąć z blaszki, pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

sernik-w-biale-plamki

Sernik w białe plamki

Sernik w białe plamki- smaczny sernik smażony. Ładny taki łaciaty jest.
sernik-mocno-czekoladowy

Sernik mocno czekoladowy.

Sernik to ciasto najlepsze ze wszystkich ciast. Pyszne, że nie można się od niego oderwać, najlepiej smakuje z filiżanką...
sernik-oreo

Sernik OREO

To pyszny sernik, któy wykonałam na spodzie z ciastek Oreo.
sernik-w-kratke

Sernik w kratkę

Ten "serniczek w kratkę" jest bardzo pyszny. Delikatna masa serowa zatopiona w kruchym cieście. Polecam na podwieczorek.
sernik-z-kajmakiem-i-karmelkami

Sernik z kajmakiem i karmelkami.

Jest to mój pomysł na orginalny i pyszny sernik.

Zobacz więcej przepisów na:

Sernik

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy