Sernik potrójnie chałwowy.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Zapraszam na sernik chałwowy, który piekłam pierwszy raz. Wyszedł mi niezwykle pyszny. Każda warstwa posiada w sobie chałwę. Spód jest pysznie chrupiący, ponieważ chałwa się w nim scukrzyła. Jeżeli jesteście wielbicielami chałwy to polecam ten przepis.
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
2 żółtka
10 dag chałwy waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-chałwowa:
30 dag chałwy waniliowej
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Pianka z chałwą:
4 białka
pół szklanki cukru
5 dag chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać chałwę i chwilę poucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Gotowe ciasto przełożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka, jajka, chałwę, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać ser i dokładnie połączyć.
3. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, wsypać budynie i ubić. Na koniec dodać chałwę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.
4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na masę serową wyłożyć piankę.
5. Ciasto piec około 70 - 80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w blaszce ( najlepiej kilka godzin lub całą noc ).
6. Po tym czasie sernik wyjąć z blaszki, pokroić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Sernik w białe plamki
Sernik w białe plamki- smaczny sernik smażony. Ładny taki łaciaty jest.
Sernik mocno czekoladowy.
Sernik to ciasto najlepsze ze wszystkich ciast. Pyszne, że nie można się od niego oderwać, najlepiej smakuje z filiżanką...
Sernik OREO
To pyszny sernik, któy wykonałam na spodzie z ciastek Oreo.
Sernik w kratkę
Ten "serniczek w kratkę" jest bardzo pyszny. Delikatna masa serowa zatopiona w kruchym cieście. Polecam na podwieczorek.
Sernik z kajmakiem i karmelkami.
Jest to mój pomysł na orginalny i pyszny sernik.Zobacz więcej przepisów na:
Sernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.