Sernik z kajmakiem i karmelkami.

Sernik z kajmakiem i karmelkami.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Jest to mój pomysł na orginalny i pyszny sernik.

Składniki:

Ciasto:

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki śmietany 12%

 

Ser:

1 kg sera na sernik ( najlepiej gotowego w wiadereczku )

2 jajka

2 żółtka

1 niepełna szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

15 dag masła lub margaryny

 

Karmelki:

5 łyżek cukru

1 płaska łyżka masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

pół puszki gotowej masy kajmakowej (20 dag )

bułka tarta do posypania ciasta

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie ciasto oprószyć bułką tartą i nakłuć widelcem.

2. Ser: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtku, ucierać, dodać budynie w proszku, proszek do pieczenia i kajmak i ser i dokładnie utrzeć.

3. Pieczenie: Przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto. Następnie sernik piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik dokładnie wystudzić.

4. Upieczony i wystudzony sernik posmarować masę kajmakową.

5. Karmelki: Na patelni roztopić masło z cukrem, cały czas mieszać do zrumienienia, następnie masę nakładać na zwilżoną wodą deskę, formując różne kształty, jeszcze ciepłe karmelki zdejmować z deski.

6. Sernik pokroić i udekorwać karmelkami. Podawać i smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy