Sernik z polewą krówkową


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 30
Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
Składniki na polewę:
- 4 łyżki mleka
- 30 dag ulubionych krówek
Dodatkowe składniki:
- 10 dag orzechów włoskich (połówek)
- 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
- mąka krupczatka do podsypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:
- Zaczynamy od ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. - Teraz wykonujemy masę serową:
Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową. - Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
- Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
- Teraz wykonujemy polewę:
Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu. - Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.
Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Sernik królewski
Przepis na sernik królewski - pyszny pieczony sernik, który zasmakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi dobre...
Sernik kokosowy
Chociaż cenię tradycyjne dania, czasami lubię też spróbować czegoś innego. Takim przysmakiem jest sernik kokosowy...
Sernik czarno- biały
Przepis na sernik w dwóch kolorach - bardzo ładny i bardzo smaczny sernik dwu kolorowy. Polecam przepis na...
Sernik na szpinakowym spodzie
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może z...
Sernik z mandarynkami i galaretką
Delikatny, soczysty sernik z "nutą" truskawkową. Polecam sprawdzony przepis na sernik.Zobacz więcej przepisów na:
Sernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.