Śmietanowiec na kawowych biszkoptach

Śmietanowiec na kawowych biszkoptach

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Śmietanowiec - proste ale bardzo smaczne ciasto na spodzie z biszkoptów nasączonych kawą z rumem. Polecam przepis na śmietanowiec, bo to bardzo pyszne ciasto :)

Składniki:

  • śmietana 30 % 1 litr 
  • żelatyna  deserowa 1 opakowanie 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • spód:
  • biszkopty podłużne 1 opakowanie
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki 
  • brązowy rum 1 łyżka
  • góra ciasta
  • kakao lub cynamon

Sposób przygotowania:

Przepis na śmietanowiec w kilku krokach:

  1. najpierw musimy kawę zaparzyć, dodać rum, a następnie biszkopty nasączać kawą z rumem i układać w naczyniu
  2. teraz trzeba śmietanę przelać na wysokiego naczynia, dodać cukier  i ubić a na koniec dolać sok z cytryny
  3. następnie musimy przygotować żelatynę w/g przepisu i dodać do ubitej śmietany
  4. teraz musimy przelać masę na biszkopty, wyrównać góre, posypać kakao
  5. ciasto śmietanowiec musi chłodzić się minimum 3 godz. w lodówce.

Pyszny śmietanowiec  gotowy. Prawda, że przepis łatwy? :)

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy