Sos grzybowy

Sos grzybowy

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sos grzybowy pasuje do makaronu. Można go przygotować również w wersji bezmięsnej, rezygnując z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 250 g mrożonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • pół piersi z kurczaka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu
  • trochę oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na sos grzybowy:

  1. Grzyby lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka również pokroić w kostkę.
  3. Na patelni równocześnie smażyć cebulę i grzyby przez ok. 5 min. Następnie na patelnię wrzucić pierś z kurczaka, lekko posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlać szklankę bulionu i dorzucić natkę pietruszki. Gotować do lekkiego zredukowania sosu.
  4. Śmietanę rozmieszać z mąką i zabielić i zagęścić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos grzybowy podawać z makaronem. Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy