Sos grzybowy
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Sos grzybowy pasuje do makaronu. Można go przygotować również w wersji bezmięsnej, rezygnując z piersi kurczaka.
Składniki:
- 250 g mrożonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- pół piersi z kurczaka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu
- trochę oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na sos grzybowy:
- Grzyby lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka również pokroić w kostkę.
- Na patelni równocześnie smażyć cebulę i grzyby przez ok. 5 min. Następnie na patelnię wrzucić pierś z kurczaka, lekko posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlać szklankę bulionu i dorzucić natkę pietruszki. Gotować do lekkiego zredukowania sosu.
- Śmietanę rozmieszać z mąką i zabielić i zagęścić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos grzybowy podawać z makaronem. Smacznego!
Autor: marta625
Polecamy również
Sos grzybowy
Sos grzybowy pasuje do makaronu. Można go przygotować również w wersji bezmięsnej, rezygnując z piersi kurczaka.Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy jest bardzo przydatny w kuchni. I można go robić cały rok, bo gdy jest sezon, to zrobimy sos grzybowy ze św...Zobacz więcej przepisów na: