Przepis na strogonow


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
24 Ocen

Ilość porcji: 6
Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej wyszukane danie mięsne. Strogonow przygotowuje się z wołowiny, więc nie jest to miła odmiana dla popularnego gulaszu z mięsa wieprzowego.
Składniki:
- polędwica wołowa - 1 kg
- pieczarki - 1/2 kg
- ogórki konserwowe - 5 średnich
- klarowane masło
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- cebula - 2 duże
- mąka
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Jak gotujemy strogonow?
- Wołowinę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie kroimy je w niewielkie kostki.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy mięso.
- Cebulę siekamy w drobne piórka.
- Pieczarki dokładnie myjemy. Kapelusze kroimy w ćwiartki
- Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
- Gdy mięso się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dusimy pod przykryciem 20 minut.
- Do mniejszego garnka dodajemy nóżki pieczarek, natkę pietruszki i doprawiamy solą z pieprzem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż uzyskasz bulion.
- Do duszącego się mięsa dodajemy przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
- Do smaku i koloru dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Całość dusimy jeszcze przez 30 min.
- Na sam koniec mieszamy ½ szklanki wody i 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa cały czas mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie wlewamy zawartość miseczki do garnka i dokładnie mieszamy.
Strogonow podajemy z żytnim chlebem lub kaszą gryczaną. Jest aromatyczny i sycący. Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Przepis na strogonow
Strogonow zadowoli wszystkich: i tych, którzy chcą sycącej potrawy i tych, którzy mają ochotę na bardziej...
Strogonow - pyszny przepis
Ten przepis na strogonowa ukradłam mojej znajomej. Przygotowuje strogonow zawsze gdy zaprasza dużo gości. Mimo, że nie j...
Mój strogonow
Dzisiaj proponuję strogonow, czyli rodzaj gulaszu na mięsie wołowym. Strogonow jest bardzo smacznym daniem, ale należy p...
Stroganoff dla leniwych
Potrawę robi się bardzo prosto i szybko, można podać z ziemniakami jak również z ryżem
Boeuf strogonow z pieczarkami
Na zimne dni lubię przygotować sycące dania jednogarnkowe. Najlepszy jest boeuf strogonow z pieczarkami. Taki boeuf stro...Zobacz więcej przepisów na:
Strogonow

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.