Surówka z młodej kapusty i marchewki

Surówka z młodej kapusty i marchewki

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczna wiosenna surówka do obiadu

Składniki:

- mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej
- 2 duże marchewki
- 1 duża łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i poszatkować. Dodać sól, cukier i sok z cytryny (kwasek lub zaprawę). Przemieszać ręką i odstawić na ok. 20 min.

Umyć i obrać marchewkę. Zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać olej.

Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem do smaku. Dosypać pieprzu. Wymieszać i podawać do obiadu.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy