Surówka z młodej kapusty i marchewki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Smaczna wiosenna surówka do obiadu
Składniki:
- mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej
- 2 duże marchewki
- 1 duża łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i poszatkować. Dodać sól, cukier i sok z cytryny (kwasek lub zaprawę). Przemieszać ręką i odstawić na ok. 20 min.
Umyć i obrać marchewkę. Zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać olej.
Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem do smaku. Dosypać pieprzu. Wymieszać i podawać do obiadu.
Autor: marta625
Polecamy również
Surówka z marchewki
Nieśmiertelna surówka z marchewki i jabłka.Surówka z selera
Prosta Surówka z selera do obiadu. Na szczęscie można przygotować coś prostego i na szybko. Nie każdy musi być pr...Surówka obiadowa z kapusty
Czerwona kapusta jest delikatna i bardzo smaczna. Surówki z niej robione pasują idealnie do obiadu.Surówka z marchwi i selera z sezamem
Zdrowa i przepyszna surówka obiadowa z mnóstwem witamin.Surówka z ogórków kwaszonych
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych - pyszna surówkę, którą można podać do dowolne...Zobacz więcej przepisów na: