Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 12
Szarlotka to ciasto, które zna i lubi chyba każdy. Pyszne i pachnące cynamonem. Moja rodzina lubi gdy tego cynamonu jest dużo. A już sam zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia zachęca do jedzenia. Polecam na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
garść rodzynek
1 kg jabłek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cynamon według uznania
pół białka
cukier ( kilka łyżek )
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.
4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
5. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem według uznania.
6. Drugą część ciasta rozwałkować i równomiernie wyłożyć na jabłka. Lekko docisnąć do brzegów.
7. Białko lekko roztrzepać, następnie posmarować ciasto, posypać obficie cukrem i nakłuć widelcem.
8. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
9. Upieczoną szarlotkę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Szarlotka sypana :)
Sprawdzony przepis na szarlotkę, bo czym były by święta, bez szarlotki, którą robi się bardzo szybko:) a znika je...
Moja szarlotka
Moja szarlotka- apetyczny deser na podwieczorek. Szarlotki każdy praktycznie lubi!
Szarlotka
Przepis na szarlotkę polecam, bo kto nie lubi szarlotki? Przepyszna a najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów ś...
Szarlotka z rodzynkami
O tej porze roku grzechem byłoby nie przygotować deseru z jabłkami. Moim ulubionym jest szarlotka. Duża ilość jabłek, mn...
Szarlotka sypana
Przepis na szarlotkę. Szarlotkę przygotowuje się błyskawicznie, bez ucierania, zagniatania, miskowania. Szarlotkę można...Zobacz więcej przepisów na:
Szarlotka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.