Szarlotka waniliowa

Szarlotka waniliowa

Ocena: ★

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na szarlotkę - oto pyszna szarlotka w wersji z budyniem! Polecam szarlotkę z budyniem  potrzepaną cukrem pudrem!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 jabłek
  • 1 margaryna
  • 3 szkl mąki pszennej
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę z budyniem w kilku krokach:

  1. Na stolnicę wykładamy makę pszenną, margarynę jajka, cukier puder i proszek do pieczenia i z tych składników zarabiamy ciasto.
  2. Dzielimy je na dwie części. Jedną część dajemy do lodówki na 45 minut a drugą wykładamy do tortownicy (śr. 24 cm).
  3. Przygotowujemy jabłka czyli  obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy je na przygotowane ciasto.
  4. Budynie przygotowujemy według przepisu podanego na ich opakowaniu i gorącymi zalewamy ułożone  jabłka. Na górę ścieramy ciasto z lodówki na dużej tarce.
  5. Ciasto pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. 

Pyszna szarlotka gotowa, prawda, że łatwy przepis? :)

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy