Szarlotka z bułki i jabłek

Szarlotka z bułki i jabłek

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)
Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.

Składniki:

  • grzanki:
  • 1 długa bułka kanapkowa
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • cukier
  • nadzienie:
  • 70 dkg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2 dkg skórki pomarańczowej
  • wanilia
  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • 2 dkg bułki tartej
  • 5 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Szarlotka w kilku prostych punktach:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy/szatkujemy cienko w plastry, przyprawiamy do smaku cukrem, skórką pomarańczową i wanilią.
  2. Mleko mieszamy z jajkami, lekko słodzimy. Bułkę kroimy na cienkie kromki (ok ½ cm), zamaczamy na chwilę w mleku i układamy na talerzu.
  3. Naczynie żaroodporne lub zwykły rondel, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i warstwami układamy w nim na przemian: kromki bułki, warstwę jabłek (ok 3-4 warstw). Na wierzchu układamy warstwę bułki.
  4. Wkładamy do gorącego (180 st C) piekarnika na ok 30-40 min.
  5. Gdy powierzchnia się zrumieni, wykładamy na okrągły półmisek, posypujemy cukrem z wanilią.

Pyszna szarlotka gotowa do jedzenia.

W ten sposób możemy przygotować deser z wiśniami, czereśniami czy śliwkami.
Smacznego

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy