Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką

Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na tartę z czereśniami, bardzo pyszny deser ta tarta na kruchym spodzie, na zimno. Polecam bardzo, bo naprawdę warto!

Składniki:

  • składniki na ciasto do tarty:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania naczynia
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 450 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • dodatkowo:
  • 1 galaretka owocowa, np. agrestowa, cytrynowa, wiśniowa
  • 500 g czereśni

Sposób przygotowania:

Tarta z czereśniami, pyszna z budyniem, polecam mój przepis na tartę z czereśniami :)

  1. Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Zagotuj 300 ml wody. We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
  4. Budyń zagotuj z cukrem, mąką pszenną i masłem. Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
  5. Umyj i wydryluj czereśnie.
  6. Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
  7. Gdy galaretka stężeje - tarta z czereśniami jest gotowa.

Pyszna tarta z czereśniami się poleca :) Oto jak zrobić tartę z czereśniami, łapcie przepis :)

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy