Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Tarta z czereśniami na kruchym spodzie, oto mój przepis jak zrobić tartę z czereśniami. Łatwo a efekt jest naprawdę pyszny! Gdy czereśnie są dostępne, grzech nie wypróbowac tego przepisu :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 190 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 650 g czereśni
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, cynamonu i ekstraktu migdałowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić tartę z czereśniami - oto mój przepis na tartę z czereśniami, pyszną i kuszącą :)

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wlać zimną wodę, stopniowo, po łyżce, i złączyć składniki w gładkie ciasto. Ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 45 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  3. Czereśnie wydrylować, wymieszać z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.
  4. Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części.
  5. Rozwałkować pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką, i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyciąć paski. Na spód wyłożyć owoce, na wierzchu położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika.
  6. Piec przez ok. 50 minut na złoty kolor.

Wspaniała tarta z czereśniami gotowa, można się zajdać!

Smacznego :)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy