Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.

Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Taka tarta, na bardzo mięciutkim cieście twarogowo-olejowym, to bardzo pyszna przekąska lub ciepła kolacja. Polecam przepis na tartę pomidorową

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 10 dag białego sera ( półtłustego )
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • masło do posmarowania formy

 

Obłożenie:

  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • bazylia suszona

Sposób przygotowania:

Przepis na pomidorową tartę na cieście twarogowo-olejowym:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na podsypanej stolnicy i wykładamy nim formę do tarty posmarowaną masłem, o średnicy około 25 cm.
  2. Pomidory myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszamy je bardzo dokładnie na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
  3. Tak przygotowane plasterki pomidorów układamy na cieście i oprószamy bazylią. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia ciasta.
  4. Pod koniec pieczenia posypujemy tartę serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Gotową tartę pomidorową kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy