Tatar ze śledzia po węgiersku


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen

Ilość porcji: 2
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Składniki:
- Śledzie (wymoczone) 250 g
- Kapary 1 łyżka
- Grzyby marynowane kilka sztuk
- Ogórki kiszone 3 sztuki
- Jajka 4 sztuki
- Papryka czerwona 2 sztuki
- Cebula 1 sztuka
- Musztarda rosyjska 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Pieprz, sól morska
- Papryka ostra 1 łyżeczka
- Imbir świeży 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na tatar ze śledzia po węgiersku
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i zgrillować w piekarniku - skórka powinna być mocno spieczona
- Jajka ugotować na twardo
- W tym czasie przygotować sos:
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos: miód, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir
- Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką
- Następnie, zgrillowaną paprykę umieścić w garnku - przykryć i zostawić do wystudzenia
- W tym czasie pokroić śledzie, grzyby, ogórki, kapary, jajka i cebulę w jak najmniejszą kostkę
- Paprykę obrać ze skórki i również pokroić w kostkę (wszystkie składniki powinny być podobnej wielkości)
- Następnie wymieszać pokrojone śledzie, paprykę, ogórki, cebulę, jajka i kapary z sosem
- Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę żeby smaki się przegryzły
- Po godzinie wstawić do lodówki i schłodzić
Gotowe, można podawać :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Tatar ze śledzia na ostro
Śledzie są źródłem cennego białka, witamin, składników mineralnych i oczywiście niezastąpionych kwas&oacut...
Tatar ze śledzia po polsku
Tatar ze śledzia po polsku to kwintesencja polskiej tradycji - połączenie uwielbianych przez polaków śledzi i pod...
Tatar ze śledzia po węgiersku
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis n...Zobacz więcej przepisów na:
Tatar ze śledzia

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.