Klasyczny tatar wołowy

Klasyczny tatar wołowy

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Klasyczny tatar wołowy to doskonała przekąska do wódki. Dobrze przyprawiony tatar wołowy z obowiązkowym żółtkiem i ogórkiem do smaku posmakuje niejednemu. Mój klasyczny tatar wołowy robię z mięsem przemielonym, chociaż niektórzy dopuszczają tatar wołowy tylko z wołowiną siekaną. Mój klasyczny tatar wołowy wygląda właśnie tak.

Składniki:

  • wołowina (polędwica) - 400 g
  • sos worcestershire - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka
  • szalotka - 1 szt.
  • ogórek kiszony - 2 szt.
  • sól, pieprz - według upodobania
  • żółtko - 4 szt.

Sposób przygotowania:

Jak przygotować klasyczny tatar wołowy?

  1. Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać.
  2. Mięso wymieszać z oliwą i sosem worcestershire.
  3. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Szalotkę i ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę.
  5. Na talerz ułożyć porcję mięsa, na wierzchu ułożyć surowe żółtko.

Klasyczny tatar wołowy przed podaniem posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Obok tatara ułożyć szalotkę i obowiązkowo ogórek. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy