Klasyczny tatar wołowy
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Klasyczny tatar wołowy to doskonała przekąska do wódki. Dobrze przyprawiony tatar wołowy z obowiązkowym żółtkiem i ogórkiem do smaku posmakuje niejednemu. Mój klasyczny tatar wołowy robię z mięsem przemielonym, chociaż niektórzy dopuszczają tatar wołowy tylko z wołowiną siekaną. Mój klasyczny tatar wołowy wygląda właśnie tak.
Składniki:
- wołowina (polędwica) - 400 g
- sos worcestershire - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- szalotka - 1 szt.
- ogórek kiszony - 2 szt.
- sól, pieprz - według upodobania
- żółtko - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Jak przygotować klasyczny tatar wołowy?
- Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać.
- Mięso wymieszać z oliwą i sosem worcestershire.
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Szalotkę i ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Na talerz ułożyć porcję mięsa, na wierzchu ułożyć surowe żółtko.
Klasyczny tatar wołowy przed podaniem posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Obok tatara ułożyć szalotkę i obowiązkowo ogórek. Smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również
Tatar z polędwicy wołowej
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy...Klasyczny tatar wołowy
Klasyczny tatar wołowy to doskonała przekąska do wódki. Dobrze przyprawiony tatar wołowy z obowiązkowym żó...Prosty przepis na tatara
Tatar wołowy, znany również jako befsztyk tatarski to wyższa szkoła jazdy. Samo przygotowanie tatara, nie jest je...Zobacz więcej przepisów na: