Tatar z polędwicy wołowej

Tatar z polędwicy wołowej

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy jednak spróbowałam dobrego tatara z polędwicy wołowej nie tylko chętnie po niego sięgam, ale przygotowuję go również sama. Oto tatar z polędwicy wołowej, który je się u mnie w domu.

Składniki:

  • polędwica wołowa - 1/2 kg
  • ogórki kiszone - 3
  • cebulka - 2
  • kapary - kilka sztuk
  • przyprawa maggi
  • jajka - 5 małych
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Nie wiesz jak się robi tatar z polędwicy wołowej? Oto przepis:

  1. Polędwice myjesz i mielisz w maszynce.
  2. Ogórki kiszone i cebulkę kroisz w drobną kostkę.
  3. Zmieloną polędwicę doprawiasz do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek.
  4. Bierzesz w dłoń niedużą kulkę mięsa i formujesz w okrąg z wgłębieniem na jajko.
  5. Oddzielasz jajko od białka i delikatnie wkładasz żółtko do wgłębienia.

Tatar z polędwicy wołowej musi być oczywiście bardzo świeży. Obok tatara ułóż cebulkę pokrojoną w kostkę, ogórki i kapary. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy