Tatar z polędwicy wołowej
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 4
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy jednak spróbowałam dobrego tatara z polędwicy wołowej nie tylko chętnie po niego sięgam, ale przygotowuję go również sama. Oto tatar z polędwicy wołowej, który je się u mnie w domu.
Składniki:
- polędwica wołowa - 1/2 kg
- ogórki kiszone - 3
- cebulka - 2
- kapary - kilka sztuk
- przyprawa maggi
- jajka - 5 małych
- pieprz czarny
- sól morska
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Nie wiesz jak się robi tatar z polędwicy wołowej? Oto przepis:
- Polędwice myjesz i mielisz w maszynce.
- Ogórki kiszone i cebulkę kroisz w drobną kostkę.
- Zmieloną polędwicę doprawiasz do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek.
- Bierzesz w dłoń niedużą kulkę mięsa i formujesz w okrąg z wgłębieniem na jajko.
- Oddzielasz jajko od białka i delikatnie wkładasz żółtko do wgłębienia.
Tatar z polędwicy wołowej musi być oczywiście bardzo świeży. Obok tatara ułóż cebulkę pokrojoną w kostkę, ogórki i kapary. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Kafka
Polecamy również
Klasyczny tatar wołowy
Klasyczny tatar wołowy to doskonała przekąska do wódki. Dobrze przyprawiony tatar wołowy z obowiązkowym żó...Prosty przepis na tatara
Tatar wołowy, znany również jako befsztyk tatarski to wyższa szkoła jazdy. Samo przygotowanie tatara, nie jest je...Tatar z polędwicy wołowej
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy...Zobacz więcej przepisów na: