Cytrynowy torcik

Cytrynowy torcik

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.

Składniki:

Biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżki ( 200 ml)

Dodatkowo:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia ( 200ml )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • opakowanie cytrynowych delicji ( 15 dag )
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Przepis na cytrynowy torcik:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
  3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy pokrojone galaretki w kostkę i deliaktnie mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.
  4. Wykonanie dekoracji: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenie, następnie tężejącą zalewamy torcik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masą za pomocą szprycy dekorujemy torcik. Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy torcik wbijając je lekko do śmietanki.
  6. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Po tym czasie cytrynowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

czerwony-torcik

Czerwony torcik

Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.
cytrynowy-torcik

Cytrynowy torcik

Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.

Zobacz więcej przepisów na:

torcik

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy