Cytrynowy torcik


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 12
Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.
Składniki:
Biszkopt:
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
- mleko potrzebne do ubicia śnieżki ( 200 ml)
Dodatkowo:
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
- mleko potrzebne do ubicia ( 200ml )
- 1 galaretka cytrynowa
- opakowanie cytrynowych delicji ( 15 dag )
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
Przepis na cytrynowy torcik:
- Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
- Wykonanie masy śmietankowej: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
- Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy pokrojone galaretki w kostkę i deliaktnie mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.
- Wykonanie dekoracji: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenie, następnie tężejącą zalewamy torcik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masą za pomocą szprycy dekorujemy torcik. Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy torcik wbijając je lekko do śmietanki.
- Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Po tym czasie cytrynowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Czerwony torcik
Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.
Cytrynowy torcik
Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.Zobacz więcej przepisów na:
torcik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.