Tort makowo-śmietankowy z roladkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 12
Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Składniki:
Biszkopt makowy:
1 szklanka suchego zmielonego maku
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt na roladę:
3 łyżki suchego zmielonego maku
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki zimnej wody
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
powidło śliwkowe ( kilka łyżek )
1 cytrynowa galaretka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do totownicy, o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do suchego patyczka.
2. Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki.
3. Przygotować biszkopt na roladę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie ubić, następnie dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć roladę w czystą ściereczę, wystudzić. Wystudzoną roladę posmarować powidłem, zwinąć i pokroić w plastry.
5. Przygotować masę smietankową: Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztwno z cukrem pudrem do smaku, dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie ubić.
6. Gotową śmietanką przełożyć krążki tortu, posmarować również wierzch tortu, następnie na wierzchu ułożyć roladki ( torcik przekładałam w zamknietej tortownicy ).
7. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, następnie tężejącą wylać na torcik.
8. Tort odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort makowo-śmietankowy z roladkami.
Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Lekki torcik śmietankowo-makowy.
Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)Zobacz więcej przepisów na:
Tort makowo śmietankowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.