Tort urodzinowy z czekoladkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen

Ilość porcji: 8
Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.
Składniki:
Składniki na biszkopty x 3:
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao
Dodatkowe składniki:
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
10 dag czekolady
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznego tortu:
1. Zaczynam od biszkoptów:
Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzę. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszkopty.
2. Następnie wykonuję krem:
Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzę. Następnie masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, kolejno dodaję mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń i ucieram, aż krem będzie puszysty i bez grudek.
3. Przekładam i dekoruję tort:
Kilka łyżek kremu odkładam i przekładam do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładam wystudzone krążki biszkoptowe, smaruję również wierzch i boki tortu. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, następnie przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekoruję tort. Na koniec układam czekoladki według uznania.
4. Tak wykonany tort chłodzę kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort urodzinowy z czekoladkami.
Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.
Cytrynowo- orzechowy torcik
Cytrynowo- orzechowy torcik- fajny tort robiłam go na urodziny.
Tort ,, Świnki w błocie ''
Ten tort upiekłam dla mojej córki Paulinki z okazji jej 14 urodzin na jej specjalne życzenie. Wyszedł bardzo pysz...
Tort motyl
Torcik motyl jest bardzo prosty w wykonaniu. Jest smaczny i lekki dzięki nadzieniu z bitej śmietany, malin i boró...
Tort urodzinowo - czekoladowy.
Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.Zobacz więcej przepisów na:
Tort urodzinowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.