Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 8
Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 jajka
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
1 łyżeczka soli
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki mąki pszennej
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
2 łyżki śmietany 12 %
25 dag sera białego ( półtłustego )
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
kawałek dojrzałego awokado
sól do smaku
sok z cytryny
3 jajka
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta:
Najpierw szpinak rozmrażam i bardzo dokładnie odciskam z namiaru wody. Następnie jajka miksuję mikserem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję odciśnięty szpinak i nadal miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę i przekrawam je na dwa krążki.
Wykonanie nadzienia:
Jajka gotuję na twardo, dokładnie studzę i obieram ze skorupek, następnie kroję w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myję i osuszam, następnie połowę rzodkiewek kroję w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam. Awokado wydrążam łyżką ( potrzebuję tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiam go sokiem z cytryny i rozcieram widelcem.
Przekładanie:
Ser biały rozcieram ze śmietaną i solę do smaku ( 2- 3 łyżki odkładam ), do serka daję pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszam. Następnie przekrojone krążki ciasta przekładam serkiem. Do odłożonego sera dodaję awokado i dokładnie mieszam, następnie smaruję nim wierzch ciasta. Na koniec ciasto dekoruję plasterkami jajek, rzodkiewki i posypuję szczypiorkiem.
Podanie:
Tak przygotowany torcik odstawiam co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort kraina lodu
Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowym
Tort zamek
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....
Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.
Pyszny, puszysty i bardzo słodki. Sprawdzi się również jako tort na urodziny. Zapraszam:)
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.
Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
Torcik z malinową bitą śmietaną
Lekki i orzeźwiający torcik do kawyZobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.