Torcik cytrynowo-ananasowy.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam ten przepis.
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
5 jajek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1 żółtko
2 jajka
1 galaretka cytrynowa
pół szklanki cukru
2 kostki masła ( po 20 dag każda )
sok z cytryny ( według uznania )
Dodatkowo:
1 puszka ananasów
1 galaretka cytrynowa
6 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Przygotować krem: Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, następnie masę ubijać aż będzie gęsta, zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać do wystygnięcia masy i zgęstnienia. Moja rada jest taka, że możemy miskę z kremem jajecznym włożyć do drugiej z zimną wodą i ubijać, aż krem będzie zimny.
4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
5. Masła ucierać na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać krem jajeczny i ucierać. Do puszystej masy dodać tężejącą galaretkę i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny według uznania. Utrzeć.
6. Masą przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki i wierzch tortu.
7. Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.
8. Ananasy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu tortu.
9. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na ananasy.
10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Torcik biszkoptowo - borówkowy.
Polecam pyszny, lekki, delikatny i owocowy torcik: biszkop + borówki = najlepszy deser.Tort z lalką
Tort idealny na urodziny dla dziewczynki.Warstwowiec smakowy
Pyszne ciasto wielowarstwowe, można powiedzieć, że to tort! Jest bardzo miękkie i smaczne ciasto przełożone jabłk...Tort Angry Bird
Sprawdzony przepis na tort z Angry Birds. Bardzo słodki tort dla najmłodszych, który świetnie wygląda i super sma...Tort czołg
Sprawdzony przepis na tort dla dziecka w kształcie czołgu. Tort biszkoptowy z dżemem i masą kajmakową zasmakuje każdemu...Zobacz więcej przepisów na: