Tort makowy


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 16
Pyszny, słodki i wilgotny tort na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Ciasto makowe:
- 8 jaj
- 250 g cukru pudru
- 250 g maku
- laska wanilii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 60 g bułki tartej
- olejek migdałowy
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 50 g cukru
- 100 g masła
Do przełożenia:
- kwaskowy dżem (np. wiśniowy, agrestowy)
- 2 kostki masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
- opakowanie draży kakaowych
- orzechy włoskie
- posypka czekoladowa
Dodatkowo:
- masło/margaryna i bułka tarta do formy
- mleko do sparzenia maku
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Ciasto makowe: Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.
3. Masa do przełożenia i dekoracji: Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.
4. Wykończenie: Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu. Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami, posypką i orzechami. Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Torcik czekoladowo - wiśniowy
Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
Torcik z masą czekoladowo- kokosową
Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!
Tort prezent
Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)
Czekoladowy tort urodzinowy.
Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była...
Torcik motylkowy
Torcik motylkowy- prawdziwie wiosenno- letni torcik. Pyszny jest mniam mniam!!!!Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.