Tort makowy

Tort makowy

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Pyszny, słodki i wilgotny tort na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Ciasto makowe:
- 8 jaj
- 250 g cukru pudru
- 250 g maku
- laska wanilii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 60 g bułki tartej
- olejek migdałowy

Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 50 g cukru
- 100 g masła


Do przełożenia:
- kwaskowy dżem (np. wiśniowy, agrestowy)
- 2 kostki masła
- 1 puszka masy kajmakowej

Do dekoracji:
- opakowanie draży kakaowych
- orzechy włoskie

- posypka czekoladowa

Dodatkowo:
- masło/margaryna i bułka tarta do formy
- mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.

 

2. Ciasto makowe: Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.

 

3. Masa do przełożenia i dekoracji: Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.

 

4. Wykończenie: Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu. Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami, posypką i orzechami. Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.

 

Autor: marta625

Polecamy również

torcik-czekoladowo-wisniowy

Torcik czekoladowo - wiśniowy

Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
torcik-z-masa-czekoladowo-kokosowa

Torcik z masą czekoladowo- kokosową

Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!
tort-prezent

Tort prezent

Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)
czekoladowy-tort-urodzinowy

Czekoladowy tort urodzinowy.

Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była...
torcik-motylkowy

Torcik motylkowy

Torcik motylkowy- prawdziwie wiosenno- letni torcik. Pyszny jest mniam mniam!!!!

Zobacz więcej przepisów na:

Tort

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy