Tort prezent
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 15
Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)
Składniki:
składniki na biszkopt:
10 jajek
320g cukru
200g mąki
szczypta soli
70 g mąki ziemniaczanej
blaszka 25 x 35 cm
przekładanie bita śmietana plus wybrane owoce
750 ml śmietany 30 lub 36 %
4 śmietan fix lub rozpuszczona żelatyna
okolo 5 łyżek cukru pudru w zależności jak bardzo słodko lubimy bitą śmietanę:)
masa cukrowa:
Składniki:
800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać następnie żółtka, a na sam koniec mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. wylewamy ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 25-35 min.
gdy biszkopt gotowy, wyciągamy go z piekarnika, odtsawiamy do ostygnięcia. następnie gdy już ostygnie przekrawamy go na 3 części.
Robimy bitą śmietanę, śmietanę kremówkę obijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan fix lub rozpusczoną żelatynę w zależności jak kto woli. przekładamy tym warstwy biszkoptu, możemy dać swoje ulubione owoce, gdy juz jest gotowe, z wierzchu również nakładamy bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę cukrową.
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Masę możemy zabarwić za pomocą barwników w proszku albo w żelu i tworzymy swój wybrany wzór w zależnosci jak chcemy ozdobić. w moim przypadku był to tort w kształcie prezentu
# Tagi:
Autor: Alcia0405
Polecamy również
Tort czołg
Sprawdzony przepis na tort dla dziecka w kształcie czołgu. Tort biszkoptowy z dżemem i masą kajmakową zasmakuje każdemu...Czekoladowy tort urodzinowy.
Ten tort przygotowałam dla mojej córki z okazji jej 16 urodzin.Tort był niespodzianką i jak go zobaczyła to była...Torcik śmietankowo-czekoladowy.
Pyszny i lekki torcik. Z powodzeniem możemy go upiec na urodziny lub dla gości.Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.
Pyszny, puszysty i bardzo słodki. Sprawdzi się również jako tort na urodziny. Zapraszam:)Torcik z malinową bitą śmietaną
Lekki i orzeźwiający torcik do kawyZobacz więcej przepisów na: