Tort statek


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 15
Tort czekoladowy w kształcie statku
Składniki:
Ciasto czekoladowe pierwsze:
• 200g czekolady gorzkiej
• 4 jajka
• 125g masła lub margaryny
• 100g cukru
• 100g mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe drugie:
• 100g czekolady gorzkiej
• 2 jajka
• 62g masła lub margaryny
• 50g cukru
• 50g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa maślana:
• 250g masła
• 1 puszka masy krówkowej
Dodatkowo:
• lukier plastyczny: czerwony i brązowy
• do ozdoby: czekolada w kostkach, krówki, cukrowy pirat, cukrowe kuleczki imitujące złoto i srebro, piracka flaga na wykałaczce
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
6. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.
7. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt na szpic.
8. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
9. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna).
10. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.
11. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.
12. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
13. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.
14. Ciasto wstawić do lodówki.
15. Lukier plastyczny ugnieść i rozwałkować.
16. Rozwałkowany lukier ułożyć na torcie.
17. Udekorować statek według uznania cukierkami i czekoladą. U mnie poręcz z lukru plastycznego opiera się na krówkach. Kostki czekolady imitują armaty. Piracką banderę zrobiłam z papieru i wykałaczki. Z resztek lukru ulepiłam kosz na „skarby”, którymi są jadalne kuleczki w kolorze złota i srebra. Klejnotów pilnuje cukrowy pirat. Cukierki można przykleić do lukru klejem spożywczym lub maślanym kremem.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Tort Biedronka i Czarny Kot
Tort z lukrem z postaciami z bajki Miraculum
Tort Świnka Peppa
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki.
Zwijany torcik czekoladowy
Zwijany torcik czekoladowy- troszkę proacochłonny torcik, ale można wypróbować w wolnej chwili.
Kostka alpejska
Przepis na tort, pyszny placek który aż rozpływa się w ustach. Biszkopt przełozony masą to jest coś co lubię :)
Torcik W-Z z kremem serowo-śmietankowym.
Uważam, że ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Wszystkim bardzo smakował. Niezwykle mięciutkie czekoladowe ciasto prz...Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.