Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Troszkę pracochłonny tort, ale warto poświęcić trochę czasu, aby go przygotować. Idealny na urodziny. Lekki i pyszny.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Masa śmietankowa:
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 10 dag mlecznej czekolady
  •  
  • Kulki czekoladowe:
  • 10 dag herbatników
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 dag mlecznej czekolady
  •  
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy i jasny. Również wystudzić.

4. Przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać płynną żelatynę i czekoladę, dokładnie ubić.

5. Upieczone i przestudzone biszkopty przełożyć masą śmietankową, posmarować również boki i wierzch tortu.

6. Przygotować kulki: herbatniki bardzo drobno pokruszć. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem puderm na puszystą masę, dodać kakao i pokruszone herbatniki, dokładnie utrzeć. Z masy formować niewielkie kulki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtaczać w niej kulki.

7. Kulki układać na torcie wciskając je lekko w masę śmietankową.

8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie posypać nią wierzch i boki tortu.

9. Tort wstawić do lodówki do stężenia co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.

10. Po tym czasie tort kroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy