Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Troszkę pracochłonny tort, ale warto poświęcić trochę czasu, aby go przygotować. Idealny na urodziny. Lekki i pyszny.
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki suchego zmielonego maku
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa śmietankowa:
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 10 dag mlecznej czekolady
- Kulki czekoladowe:
- 10 dag herbatników
- 12,5 dag masła lub margaryny
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 5 dag mlecznej czekolady
- Dodatkowo:
- 5 dag mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
3. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy i jasny. Również wystudzić.
4. Przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać płynną żelatynę i czekoladę, dokładnie ubić.
5. Upieczone i przestudzone biszkopty przełożyć masą śmietankową, posmarować również boki i wierzch tortu.
6. Przygotować kulki: herbatniki bardzo drobno pokruszć. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem puderm na puszystą masę, dodać kakao i pokruszone herbatniki, dokładnie utrzeć. Z masy formować niewielkie kulki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtaczać w niej kulki.
7. Kulki układać na torcie wciskając je lekko w masę śmietankową.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie posypać nią wierzch i boki tortu.
9. Tort wstawić do lodówki do stężenia co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.
10. Po tym czasie tort kroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Tort prezent
Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)Tort Minecraft
Specjanie upiekłam ten tort dla wielkiego fana gry. Jeśli są wśrod was osoby lubiące Minecraft to polecam jako niespodzi...Tort transformers
Tort urodzinowy dla dziecka w kształcie ulubionej postaci z bajkiKolorowy torcik
Torcik biszkoptowy z ciasteczkami i drażami. Sprawdzi się na przyjeciu urodzinowym dla dziecka ale i dorosłym będzie sma...Tort Tomek
Tort z bohaterem z kreskówkiZobacz więcej przepisów na: