Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Troszkę pracochłonny tort, ale warto poświęcić trochę czasu, aby go przygotować. Idealny na urodziny. Lekki i pyszny.
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki suchego zmielonego maku
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa śmietankowa:
- 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 10 dag mlecznej czekolady
- Kulki czekoladowe:
- 10 dag herbatników
- 12,5 dag masła lub margaryny
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 5 dag mlecznej czekolady
- Dodatkowo:
- 5 dag mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
3. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy i jasny. Również wystudzić.
4. Przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać płynną żelatynę i czekoladę, dokładnie ubić.
5. Upieczone i przestudzone biszkopty przełożyć masą śmietankową, posmarować również boki i wierzch tortu.
6. Przygotować kulki: herbatniki bardzo drobno pokruszć. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem puderm na puszystą masę, dodać kakao i pokruszone herbatniki, dokładnie utrzeć. Z masy formować niewielkie kulki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtaczać w niej kulki.
7. Kulki układać na torcie wciskając je lekko w masę śmietankową.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie posypać nią wierzch i boki tortu.
9. Tort wstawić do lodówki do stężenia co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.
10. Po tym czasie tort kroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Tort Angry Bird
Sprawdzony przepis na tort z Angry Birds. Bardzo słodki tort dla najmłodszych, który świetnie wygląda i super sma...
Torcik czekoladowo-kawowy
Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity....
Tort Biedronka i Czarny Kot
Tort z lukrem z postaciami z bajki Miraculum
Tort ,,Nutka''
Pyszny i lekki tort w formie nutki. Z powodzeniem można go przygotować na urodziny raczej dla dzieci niż dorosłych, no c...
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Tort przygotowany na roczek, w zdrowej wersji, aby dziecko również mogło posmakować.Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.