Wyśmienity torcik

Wyśmienity torcik

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Wyśmienity torcik- polecam go na kazdą większą okazję. Jest idealny na wakacje.

Składniki:

Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
8 łyżek mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
Masa I:
1 budyń czekoladowy
0,5 litra mleka
0,5 czekolady mlecznej
3 łyżki alkoholu
3 łyżki cukru
1 margaryna
MASA II:
1 pomarańcza
1 budyń śmietankowy
0,5 litra mleka
1 margaryna
4 łyżki cukru
DODATKOWO:
1 galaretka pomarańczowa
1 pomarańcza
do dekoracji wiórki kokosowe
1 opakowanie biszkopty podłużne

Sposób przygotowania:

Przygotujmy biszkopt czyli białka ubijamy z cukrami dodajemy żółtka,  wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Pieczemy w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 24 cm. Przekrawamy na dwie części.

Robimy masę pierwszą:

Na mleku gotujemy z cukrem budyń. Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym kremem. Dodajemy alkohol do smaku i pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę.

Przygotowujemy drugą masę:

Robimy tak samo jak masę wyzej. Pomarańczę obieramy i kroimy w kosteczkę dodajemy ją do gotowej masy i mieszamy łyżką.

Gotowy tort to: na spodzie biszkopt- masa czekoladowa- następnie układamy biszkopty podłuzne później masa II i druga połowa biszkoptu.

Dekorujemy pomarańczą pokrojoną w plasterki i zalewamy to galaretką pomarańczową.  Boki dekorujemy kremem i wiórkami. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy