Tortilla po meksykańsku

Tortilla po meksykańsku

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak wygląda tortilla po meksykańsku? Nie ma co się pytać, jak wygląda, trzeba się pytać, jak smakuje :) A tortilla po meksykańsku smakuje obłędnie. A dlaczego w nazwie ma po meksykańsku? Bo guacamole i awokado kojarzy się z Meksykiem, przynajmniej mi.

Składniki:

  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 limonki lub cytryna
  • 300 g żółtego sera
  • 100 g śmietany 18%
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 cebule
  • 1 kilogram filetów z kurczaka
  • sześć sztuk tortilli
  • olej, może być oliwa z oliwek
  • 3 awokado
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Czasem warto urozmaicić jadłospis, a tortilla idealnie się do tego nadaje - powiew egzotyki w domu :)

  1. Kurczaka kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy na paski. Papryczki chili kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce. Czosnek kroimy na plasterki.
  2. Na patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć na brązowo kawałki kurczaka. Mięso posolić, popieprzyć. Do mięsa dodać większą cześć papryczki chili, cebulę oraz połowę czosnku. Chwilę smażyć, następnie przełożyć do innego naczynia.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić paprykę, posolić, popieprzyć, dodać soku z cytryny. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Rozetrzeć czerwoną fasolę, doprawić sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Dodać do papryki, wymieszać.
  5. Rozłożyć placek, na środku ułożyć starty ser, kurczaka z papryczką, ponownie ser i przykryć drugim plackiem. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron aż do rozpuszczenia sera. Czynność powtarzać, aż nam zabraknie placków :)
  6. Upieczone tortille kroimy i podajemy wraz z sosem guacamole.

Jak zrobić sos guacamole?

Awokado przekroić na pół, wyrzucić pestki, miąższ wyciągnąć łyżeczką i rozetrzeć w misce. Dodać oliwy (25 ml), posiekanej papryczki, sól, pieprz. Wycisnąć czosnek z 2 ząbków i dodać. Dodać soku z cytryny, oliwy i wymieszać.
Sos guacamole gotowy.

Do tortilli można dodać sos czosnkowy.

Smacznego!

Autor: Lenka

Polecamy nasze przepisy