ketchupowe Udka

ketchupowe Udka

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Udka w aromatycznym sosie

Składniki:

·       5-4 udek z kurczaka

·       szklanka ketchupu

·       3 łyżki majonezu

·       Sól

·       Bazylia

·       3 duże cebule

·       Olej do smażenia

Marynata:

·       ¾ szk.  oleju

·       3 łyżeczki Bazyli

·       ½ łyżeczki ostrej papryki

·       Trochę czosnku

Sposób przygotowania:

1.   Myjemy udka i kroimy na połówki.

2.   Wlewamy do miski olej.

3.   Dodajemy paprykę ostrą, bazylię, trochę czosnku, wszystko razem mieszamy.

4.   Solimy udka  i wkładamy na godzinę w marynatę.

5.   Majonez mieszamy z ketchupem.

6.   Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.

7.   Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego.

8.   Cebulę obieramy i kroimy w plasterki i prużymy na oleju pozostałym ze smażenia udek, wykładamy na udka.

9.   Na koniec polewamy pozostałym sosem.

10.        Zapiekamy 35 minut w 180˚C.

11.        Udka gotowe.

12.        Smacznego.

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy