Zapiekane udka w sosie tatarskim

Zapiekane udka w sosie tatarskim

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

trochę pracy jest szczególnie z wyjęciem kości ale naprawdę warto

Składniki:

·       5 – 4 udka z kurczaka

·       1 Przyprawa złocista do kurczaka

·       Sól

·       por ( biała końcówka)

·       Bułka tarta do panierki

·       2 jajka

·       Olej do smażenia

·       1 sos tatarski

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Z  kurzych udek wyjmujemy kości i rozcinamy  na pół.

2.    Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy przyprawą złocistą i solą, odstawiamy na godzinę.

3.   Udka panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.

4.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

5.   Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6.   Por kroimy w kostkę i mieszamy z sosem tatarski.

7.   Wykładamy na każdą porcje mięsa.

8.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy sos.

9.   Zapiekamy 20 minut w 180˚C

10.                  Udka gotowe.

11.                  Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy