Świeża zupa pieczarkowa

Świeża zupa pieczarkowa

Ocena: ★

59 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

A konkretnie zupa pieczarkowa ze świeżych pieczarek. Takie są najlepsze, a zupa pieczarkowa na nich naprawdę ma bogaty smak. Dopiero niedawno zaczęłam robić tę zupę, ale jedno trzeba przyznać - nie jest to najbardziej skomplikowany przepis na świecie :)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • pieczarki ok. 20 sztuk dużych
  • około 2 łyżek śmietany
  • garść natki pietruszki
  • ziele angielskie 
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Żeby zupa pieczarkowa wyszła należycie, najpierw trzeba przygotować bulion, czy to mięsny, czy też warzywny.
  2. Gdy bulion nam się będzie już gotował, wrzucić trzeba pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko gotujemy na małym ogniu, niech sobie delikatnie pyrka.
  3. Pieczarki oskrobujemy, nie myjemy, gdyż stracą aromat, kroimy i razem z cebulą smażymy na patelni, do zeszklenia. Dokładamy do bulionu i gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dorzucamy wtedy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Na sam koniec dokładamy śmietanę i całość mieszamy.

Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje podawana z grzankami oraz z natką pietruszki.

Smacznego!

 

Autor: Łasuch

Polecamy nasze przepisy