Zupa porowo - koperkowa.

Zupa porowo - koperkowa.

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pożywna i rozgrzewająca zupa. Bardzo tania w przygotowaniu. Pysznie pachnie koperkiem i porem. Koperek uwielbiam, więc dodaję go do zup bardzo dużo. Polecam.

 

 

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka

1 duży por

2 duże marchewki

1 szklanka śmietany 12 %

sól i pieprz do smaku

1 łyżka mąki pszennej

koperek według uznania (świeży, suszony, mrożony)

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki.

2. Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać marchewki i gotować do miękkości. Gdy składniki będą miękkie wywar przecedzić. Marchewki włożyć z powrotem do wywaru.

3. Por oczyścić, wypłukać i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.

4. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką pszenną, wlać do niej kilka łyżek goracego bulionu, wymieszać i przelać do zupy.

5. Zupę zagotować i przyprawić do smaku solą, pieperzem i koperkiem według uznania. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy