Zupa porowo - koperkowa.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Pożywna i rozgrzewająca zupa. Bardzo tania w przygotowaniu. Pysznie pachnie koperkiem i porem. Koperek uwielbiam, więc dodaję go do zup bardzo dużo. Polecam.
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
1 duży por
2 duże marchewki
1 szklanka śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
koperek według uznania (świeży, suszony, mrożony)
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki.
2. Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać marchewki i gotować do miękkości. Gdy składniki będą miękkie wywar przecedzić. Marchewki włożyć z powrotem do wywaru.
3. Por oczyścić, wypłukać i osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
4. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką pszenną, wlać do niej kilka łyżek goracego bulionu, wymieszać i przelać do zupy.
5. Zupę zagotować i przyprawić do smaku solą, pieperzem i koperkiem według uznania. Podawać i smacznego.