Zupa szczawiowa z koperkiem

Zupa szczawiowa z koperkiem

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Oto zupa szczawiowa z koperkiem, mój ulubiony przepis, koniecznie z dużą ilością koperku. Moja zupa szczawiowa jest w wersji light - z jogurtem zamiast śmietany, ale jeśli ktoś się nie boi kalorii to może użyć śmietany i wtedy jego zupa szczawiowa będzie bardziej pożywna i kaloryczna :)

Składniki:

  • pęczek szczawiu
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler
  • łyżka masła 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany (lub jeśli chcemy dietetycznie - jogurtu)
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 litra wody 
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa krok po kroku:

  1. Włoszczyznę dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Umyty i drobno posiekany szczaw przesmażamy na maśle i dodajemy do wywaru z warzyw. Chwilę gotujemy.
  3. Śmietanę lub jogurt mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) zupy i bardzo wolno wlewamy do garnka
  4. Mieszając pogrzewamy na wolnym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia.
  5. Tak przygotowana zupa szczawiowa najlepiej smakuje, gdy podajemy z połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek i koperkiem (według uznania). Ja lubię zupę szczawiową z ogromną ilością koperku!

Zupa szczawiowa gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy