Krem z dyni z nutką orientu

Krem z dyni z nutką orientu

Ocena: ★

29 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.

Składniki:

  • rosół lub wywar z warzyw - 1 litr
  • surowa dynia - 800 g
  • ziemniaki - 2 szt.
  • przyprawa curry - 1 łyżeczka                                
  • korzeń imbiru - ok. 1 cm   
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki                                         
  • papryczka chili - 1/2
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

A teraz tajemnica przyrządzania mojego kremu z dyni z nutką orientu.

  1. Dynię obieram i kroję w kostkę.
  2. Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucam do niej czosnek, a potem kostki dyni, ziemniaki, starty imbir, curry i papryczkę chili.
  3. Smażę wszystko ok. 10 minut i dolewam do tego rosół lub wywar.
  4. Gotuję wszysko około 30 minut, do miękkości warzyw.
  5. Wszystkie składniki miksuję do konsystencji kremu.
  6. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.  

Krem z dyni podaję z koperkiem lub bazylią. Czasami dorzucam również migdały, wtedy zupa z dyni smakuje jeszcze lepiej :)

Życzę smacznego!

 

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy