Zupa koperkowa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 6
Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżenie serca. Są takie smaki, które są mi słodsze niczym miód. Są też zapachy…Przenosząc się w czasie czuję zapach drożdżowego ciasta. Przez otwarte okno wpada ciepły, lekki podmuch wiatru zmieszany z zapachem kwiatów z ogrodu. Na kuchni gotował się kompot, taki prawdziwy mamusiny kompot z owoców z naszego ogrodu. Obok pokaźny garnek z zupa koperkową i wiecznie krzątająca się po kuchni mama w fartuszku - czasem miałam wrażenie, że ona nigdy z niej nie wychodzi. To są olfaktoryczne wspomnienia mojego dzieciństwa i zupa koperkowa, która jest jednym z tych wspomnień. Można ją przygotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje teraz , gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.
Składniki:
1 duży pęczek koperku
150 g makaronu dischi volanti *
2,5 litra bulionu warzywnego
100 ml śmietany 18%
3-4 ziemniaki
3 marchewki
1 łyżka masła klarowanego
pieprz czarny
sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z tych grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
*można zastąpić dowolnym, ulubionym makaronem
*w wersji mięsnej można użyć bulionu drobiowego
# Tagi:
Autor: Jagoda17
Polecamy również

Zupa ogonowa
Zupę ogonową pamiętam z czasów dzieciństwa. Swoją wersję tej zupy wzbogacam białą fasolą.
Krem porowo-ziemniaczany
Smaczna zupa porowa, którą można podać z grzankami
Zupa szpinakowa
To sprawdzony przepis na zupę - krem szpinakową.
Zupa koperkowa
Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżeni...
Forszmak z kuraczka
Bardzo szybka rozgrzewająca zupaZobacz więcej przepisów na:
zupa

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.