Zupa ogonowa

Zupa ogonowa

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupę ogonową pamiętam z czasów dzieciństwa. Swoją wersję tej zupy wzbogacam białą fasolą.

Składniki:

- 1 szklanka białej fasoli 
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ogony wieprzowe
- włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- trochę oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
  2. Na drugi dzień fasolę odcedzić, wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą i gotować prawie do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i posolonej wody, zagotować i odcedzić. Wodę wylać.
  4. Ogony wrzucić do garnka z gotującą się fasolą. Dorzucić umyte i obrane warzywa (niepokrojone), lekko posolić i gotować do miękkości ogonów.
  5. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pokrojoną uprzednio w kostkę cebulę, dosypać majeranek i słodką czerwoną paprykę. Przesmażyć wszystko razem. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem oraz koncentrat i smażyć jeszcze przez chwilę.
  6. Ugotowane na miękko warzywa z włoszczyzny i mięso wyciągnąć z wywaru. Do zupy dodać cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa i mięso wyciągnięte z wywaru można pokroić w drobną kostkę i również dodać. Gotować jeszcze do miękkości ziemniaków. Fasola powinna się troszkę rozgotować.

Autor: marta625

Polecamy również

zupa-kartoflanka

Zupa – Kartoflanka

Kartoflanka jak nazwa wskazuje pasuje do kluchów kartoflanych.
zupa-sliwkowa

Zupa śliwkowa.

Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powi...
zupa-koperkowa

Zupa koperkowa

Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżeni...
zupa-dyniowa-z-soczewica

Zupa dyniowa z soczewicą

Smaczna, rozgrzewająca i arotmatyczna zupa dyniowa
bulion-z-ryby

Bulion z ryby

Pożywny bulion rybno-warzywny

Zobacz więcej przepisów na:

zupa

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy