Domowe powidło jest najlepsze, niezwykle pachnące i pyszne. Tym razem przygotowałam inną wersję, ale również pyszną, z czekoladowo-cynamonową nutką. Najlepiej smakuje ze świeżą chrupiącą bułeczką.
2 kg śliwek węgierek
10 dag gorzkiej czekolady
cukier według uznania
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonego cynamonu
1. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć i wypestkować.
2. Śliwki przełożyć do garnka, następnie gotować na bardzo małym ogniu często mieszając. Powidło smażyłam 2 godziny. W miedzy czasie dodać cukier do smaku, ilość cukru zależy od tego jak kwaśne mamy śliwki.
3. Gdy powidło będzie gęstnieć, należy mieszać je cały czas, żeby się nie przypaliło.
4. Na koniec dodać kakao, cynamon i połamaną na małe kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać ( już nie gotować ).
5. Gorące powidło przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenie. Po tym czasie słoiczki z powidłem przenieść do spiżarni.
Prosty przepis na powidła śliwkowe
Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.
Ciasto z masą kawową i jabłkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu